Събота, 27 Юли 2024

Младите не знаят как да използват презерватив

Печат Е-мейл
10 Януари 2012

 Защото презервативите се късат, изхлузват се, провалят ерекцията или ги слагат в неподходящ момент. Това са най-честите проблеми, за които споделят младежите.

Учени от Хърватия и САЩ са направили проучване на проблема. Освен въздържанието, използването на презерватив при мъжете е най-ефективният начин за предпазване от предавани по полов път болести, включително и СПИН. Но много младежи и девойки срещат различни проблеми, като примерно го слагат, след като е имало проникване или загубват ерекцията в момента на слагането.

Изследването е направено сред 1050 хърватски мъже и жени на възраст между 18 и 25 години. Участниците са отговорили на въпросник относно честотата на използване, дали го използват след употреба на алкохол, в какъв момент го слагат, как се чувстват с него и какви проблеми са срещали при използването му. Най-честият проблем се оказва разкъсването на презервативите. Освен това тези, които са пили алкохол или са приемали наркотици, много по-често признавали за проблеми с разкъсване. 18% са споделили за скъсан презерватив, 13% че се е изхлузил, 17% са загубили ерекцията, а цели 34% са го поставили, след като вече е имало проникване. Повече от половината признават, че са имали проблем или са допуснали грешка при използването на презервативи.

Според изследователите правилното използване на презервативите е важно за общественото здраве и са необходими още изследвания, за да бъде установена честотата на грешките и проблемите, а също така да се дефинират особените ситуации, които довеждат до тях. И настояват, че задължение на здравните власти е защитата на сексуалното и възпроизводително здраве на младите, за което трябва да взимат мерки да ги образоват с цел правилното използване на презервативите. И добавят, че това, за съжаление, не се прави в достатъчна степен.

Прочита: 3530

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.