Червеното вино предпазва мозъка от инсулт, твърдят учени, пише британският таблоид “Дейли Мейл”.
Освен вече известните чудотворни лекове на червеното вино като удължаване на живота и свеждане до минимум на вредните ефекти от нездравословното хранене, учените откриха, че червеното вино може да предпази мозъка ви от инсулт.
Учените от училището по медицина в Балтимор решили да открият как виното влияе на мозъка и за тази цел направили редица анализи върху опитни мишки. Резултатите показали, че мишките, които предварително изяли люспи от червено грозде, имали по-малки увреждания на мозъка, в сравнение с “трезвите” гризачи.
Специалистите, цитирани от БГНЕС, твърдят, че малините, боровинките и фъстъците имат същия защитен ефект върху мозъка. Въпреки това експертите предупреждават, че алкохолът помага при един вид инсулт, но в същото време може да повиши риска от друг, за това препоръчват умерената му консумация.
|