Баклава /национален специалитет/

Печат
14 Януари 2010
Време за приготвяне около 2 часа
10 порции

Продукти:
18 фини кори за баница
250 г масло
1кг орехи - нарязани
600 г захар 125 г мед
кората на един портокал
3 парчета карамфил
3 супени лъжици канела
2 супени лъжици розова вода

Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото.
2. Намажете дъното на голяма продълговата тава.
3. Сложете една кора и я намажете с масло.
4. Наредете общо 9 кори, като всяка мажете с масло.
5. Покрийте останалите кори с влажна кърпа, за да не изсъхнат.
6. Смесете нарязаните ядки, 1/2 чаша захар и канела на прах.
7. Поръсете тънък слой от тази смес върху подредените кори и покрийте с 3 кори, всяка намазана с масло.
8. Редувайте по този начин плънка и кори, докато изчерпите плънката.
9. Накрая завършвате с кори.
10. Маркирайте с нож порциите на ромбове.
11. Най-отгоре намажете с още масло и навлажнете с малко вода.
12. Печете във фурна 75 минути на 160 градуса до тъмнозлатисто.
13. През това време пригответе сиропа.
14. Разбърквайте останалата захар (500 г) с портокаловата кора, карамфила и сипете 400мл вода.
15. Сложете да се вари на слаб огън.
16. След като сиропът ври 15 минути, извадете подправките и портокаловата кора, прибавете меда и розовата вода и разбъркайте много добре.
17. Оставете го да изстине.
18. Полейте баклавата със сиропа и я оставете да престои цяла нощ, но не в хладилник.
19. Нарежете баклавата на ромбове и сервирайте с кафе.