Защо да разклащаме виното в чашата?

Печат
25 Ноември 2011

 Любителите на виното, които разклащат чашата си в кръг, използват физиката на технологията на вълните, за да освободят аромата, обявиха швейцарски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

За да разкрие загадките на процеса, който позволява на познавачите да се наслаждават на аромата на виното, д-р Мохамед Фархад от Швейцарския федерален технологичен институт изследва вълните, генерирани по вътрешния ръб на чашата. Физиците наричат този процес прозаично - "орбитално разклащане".

Специалистите по флуидите отдавна знаят, че той разбива движещата се течност, увлича в нея кислород от въздуха и засилва аромата. Това, което не знаеха, беше как точно се смесват течността и кислородът.

"При движението на вълната по стената на чашата течността се измества напред-назад от дъното към върха и от центъра към периферията. Този помпащ механизъм, предизвикан от вълната, е по-изразен край свободната повърхност и близо до стената и това засилва смесването", обясни д-р Фархад.

Той установи също, че за "дадена форма на чашата смесването и насищането с кислород могат да бъдат оптимизирани с подходящ избор на диаметъра на клатене и скоростта на въртене".

Интуитивното и ефикасно движение от разклащането на виното е вдъхновило инженери в областта на биофармацевтиката, подчерта д-р Фархад. Те слагат клетъчни култури в големи цилиндрични контейнери - биореактори, които се разклащат по подобен начин като чаша вино.