От това как се храним зависи колко ще живеем

Печат
15 Юли 2010

 В последно време не само в България непрекъснато се увеличават пациентите с различни заболявания на храносмилателния тракт.

Всеки българин е преживял поне веднъж в живота си някакъв проблем с работата на храносмилателните органи. В много от случаите лекарствата не помагат за подобряване на храносмилането. Затова, преди да се стигне до употребата на каквито и да е медикаменти, трябва да се обърне сериозно внимание на профилактиката.

Надявайки се на лекарствата, хората в повечето случаи дори не си дават сметка, че могат много по-лесно и по-бързо да се справят с чревните инфекции, хранителното отравяне, метеоризма, болките в корема и запека. Това може да стане само чрез здравословното хранене.

Ние сме свикнали да се храним, когато имаме време, понякога го правим на крак, което съсипва стомаха. Има правила при храненето, с които трябва задължително да се съобразявате, ако искате да имате здрав стомах и да не ви притесняват проблеми с храносмилането. Опитайте се да спазвате следния здравослoвен режим при хранене.

Не трябва да се преяжда. Трябва да се става от масата въпреки желанието да се хапне още нещо.

Ако човек е свикнал да се тъпче с много храна, ще се наложи да премине към здравословно хранене. Само по този начин ще започне постепенно да намалява количеството на приеманата храна.

Преяждането кара човек да приема повече варена и рафинирана храна. Правилното е да се приемат по-големи количества плодове и зеленчуци в суров или в минимално обработен вид, което е много полезно за правилното усвояване на смляната храна.

Да се консумират пресни продукти

Храната трябва да се приготвя от пресни зеленчуци. Тази, която се приготвя няколко часа преди хранене, е причина в червата да се развива процес на гниене и образуване на газове в храносмилателния тракт.

По време на хранене не трябва да се яде от много видове блюда, защото ферментите, които я преработват, ще започнат да си пречат един на друг.

Продуктите трябва да се редуват

Правилно е продължително време да се храните с едни и същи продукти или с едно и също блюдо.

Това е здравословно за хората, които имат проблеми с храносмилането.

Изключително важно за храносмилателния тракт е правилното хранене. За да се придържаме към него, трябва да спазваме следните основни правила:

Употребата на течности

Течностите трябва да се приемат от 15 до 30 минути преди ядене или от 2 до 4 часа след това в зависимост от консумираните продукти.

Правилното съчетаване на продуктите

Още през 1897 г. великият физиолог Павлов установил, че при различните продукти в стомаха се отделят различни храносмилателни сокове. Няколко десетилетия по-късно било доказано, че от начина на хранене зависи активността на ферментите, които преработват белтъците, въглехидратите и мазнините. Консумацията на различни продукти при едно хранене изисква различни храносмилателни сокове, а това нарушава правилното храносмилане.

При консумирането на месо с картофи се налага жлъчката да произвежда два вида ферменти, които да неутрализират киселата среда. Така храносмилането се нарушава, защото се налагат допълнителни количества храносмилателни сокове, и произвеждайки ги, организмът се изтощава.

Категорично несъвместими продукти

Това са продуктите, които съдържат животински и растителни белтъци. Например: месо, риба, яйца, извара, кашкавал, киселомлечни продукти, фасул, леща, грах, орехи и гъби са несъвместими с продуктите, които съдържат нишесте и въглехидрати: картофи, зърнени храни, хляб и тестени изделия, и всичките продукти, които съдържат захар.

За идеално съчетание се приемат продуктите, които съдържат животински белтъци, и зелените салати и зеленчуците. При такова съчетание белтъците се преработват много добре, при което се отделят и изхвърлят токсичните вещества от организма.