4 начина да готвим с по-малко калории

Печат
26 Май 2010

 Това да готвиш здравословно е както всичко останало - колкото по-често го правите, толкова по-лесно става. Най-важното е, разбира се, да се замислите, преди да пуснете котлона, колко калории ще има в домашно приготвеното ви ястие.


Веднъж щом овладеете триковете, които намаляват мазнините, здравословното готвене няма да бъде никакъв проблем за вас.


1. Пиле без кожа


Пилешките кожички може и да се много вкусни, но съдържат 135 калории и често в тях няма никаква хранителна стойност.


2. Заменете мазнината с лимонов сок


Ако диетичните задушени зеленчуци без масло ви се струват твърде обикновени и неособено вкусни, имаме идея за вас. Заменете мазнината с прясно изстискан лимонов сок.
Лимоновият сок става и за идеален дресинг за салати. Имаме и една екзотична идея за вас - портокалов сок, отново за дресинг за салати.


3. Кажете "не" на сметаната


Всички знаем, че има доста ястия, които стават по-вкусни, ако към тях се добави сметана. Където е възможно обаче, по-добре я заменете с обезмаслено кисело мляко. Две лъжици сметана съдържат 60 калории и 5 грама мазинини. За сравнение - 2 лъжици обезмаслено кисело мляко съдържат само 15 калории.


4. Добавяйте повече зеленчуци към ястията си


Според препоръките на лекарите всеки трябва да хапва между 3 и 5 вида зеленчуци на ден. Замислете се колко хапвате вие.
Добавяйте повече зеленчуци към всяко ястие, което приготвяте - моркови към соса за спагетите ви, чушки към запечените ви картови, гъби към запеченото месо и т.н.