Подобряването на здравето отнема време, но не толкова, колкото сте си мислели. Да, трябва да правите по 30 минути упражнения всеки ден и да спите по 7-8 часа на нощ. Но най-добрите експерти в областите на храненето, сърдечносъдовото здраве и превенцията на рака твърдят, че има и няколко начина да внесете важни подобрения в здравето си, които не отнемат почти никакво време.
1. Яжте кората
Защо? Бори се с рака.
По-голямата част от полезните качества на ябълката се крият в кората. В лабораторен експеримент в корите на червените ябълки са установени над 10 химични вещества, възпрепятстващи растежа на раковите клетки. Според изследвания корите на останалите видове ябълки също са много ефикасни, ако не са пръскани с химикали. Изкуствено отглежданите минават през процедура с много пестициди и са вредни.
2. Вземайте хранителни добавки с калций и витамин D
Защо? Борят се с рака.
Приемането на достатъчно витамин D и калций влияе значително върху понижаването на риска от рак. 4-годишно изследване сочи, че при жените, които приемат тази комбинация, общият риск от рак е по-нисък с до 77%.
Витамин D увеличава имунния отговор на организма, което е първата линия от защитата срещу злокачествените заболявания. Кожата произвежда витамин D, когато е изложена на слънчева светлина, но според статистиката съвременният човек рядко си набавя по този начин достатъчно количество, поради което е нужен допълнителен прием.
3. Използвайте ароматите на лавандула и розмарин
Защо? Помагат да изглеждате по-млади.
Ароматът на лавандулата успокоява съня, но растението може да е много полезно и при дневна светлина. Изследване показва, че етеричните масла от лавандула или розмарин, дори действайки за кратко, намаляват нивата на хормона на стреса (кортизол) в слюнката с до 24%. Този хормон е честа причина за повишаване на кръвното налягане и потискане на имунната система.
Лавандулата и розмаринът имат ефект и върху намаляване нивото на свободните радикали в клетките - по същия механизъм, по който действат и останалите антиоксиданти.
4. Поръсвайте салатата си с шам-фъстък
Защо? Понижават холестерола.
Изследователи от Pennsylvania State University са установили, че 85 г (около една шепа) шам-фъстък на ден за около месец понижават общия холестерол средно с 6,5%, а LDL (лошия) холестерол - с над 11%.
Това не толкова значително понижаване всъщност има осезаем ефект - намаляването на общия холестерол с около 7% понижава риска от сърдечни заболявания с почти 14%. Шам-фъстъците са един от най-добрите източници на растителни стероли - съставки, за които е известно, че понижават абсорбцията на холестерол. Но с тях не бива да се прекалява - само в 30 г има около 160 калории.
5. Заместете захарта с мед
Защо? Понижава холестерола.
Медът е бил използван с медицински цели още от древността. Например нанесен върху рана, той има естествен антибактериален ефект. Днес на науката е известно, че ползите от меда се простират далеч отвъд кожата. Тестови изследвания сочат, че медът забавя натрупването на лошия холестерол.
6. Дишайте дълбоко
Защо? Облекчава горещите пристъпи
Бавното и дълбоко коремно дишане понижава честотата на евентуални топли пристъпи почти наполовина - това сочат резултатите от няколко изследвания. Намаляването на естрогена е отчасти причината, на която се отдава появата на горещи пристъпи, но изследователите смятат, че стресът също играе роля, защото дразни симпатиковата нервна система - тази част от нея, която отговаря за свръхвъзбудимостта.
Дишайте дълбоко, за да включите парасимпатиковата нервна система, която активира релаксацията на тялото. Това ще забави сърцебиенето, ще отпусне мускулите и ще намали кръвното налягане. Седнете на удобен стол и оставете дишането си да се задълбочи. Вдишвайте през носа, издишайте през устата. Затворете очи, за да ограничите разсейващите фактори. Оставете корема си да се отпусне - целта е да му позволите да се издига и спуска с всяко вдишване.
7. Изяжте едно яйце
Защо? Изостря зрението
Без да пренебрегваме морковите, но някои скорошни изследвания показват, че яйцата са още по-добър източник на полезните за очите антиоксиданти, известни като каротеноиди. Лутеинът и зеаксантинът са ключовите за зрението каротеноиди - единствените, които помагат на макулата на ретината, отговорна за централното зрение. Яйцата не съдържат толкова лутеин и зеаксантин, колкото тъмнозелените листни зеленчуци, но според специалистите тялото абсорбира антиоксидантите от яйцата по-пълноценно.
Притеснявате се за холестерола? Няма повод - изяждането на едно яйце на ден повишава нивата на лутеин (с 26%) и зеаксантин (с 38%), без това да се отрази на равнището на холестерола и триглицеридите.
8. Изяжте купичка пълнозърнеста закуска
Защо? Ограничава опасните възпаления.
Мащабно изследване, проследило в продължение на 15 г. почти 42 000 жени в периода след менопаузата, сочи, че при тези, които всяка седмица са употребявали пълнозърнести храни в достатъчно количество, рискът от диабет, астма или сърдечни заболявания е по-нисък с над 40%.
Добри варианти са овесената каша, кафявият ориз, черният хляб, пълнозърнестите житни закуски, булгурът и пуканките. Този тип храни съдържат биологически активните части на растението, т.е. това, което е поддържало растението живо, поддържа и този, който го яде.
9. Изтегнете краката си
Защо? Увеличава силата.
Ако имате тежест в краката, не само ще подобрите гъвкавостта чрез разтягането, но и ще увеличите здравината на мускулите - това показват резултатите от изследване. Според тях подобна серия от упражнения, изпълнявана редовно, се отразява особено добре на гъвкавостта и силата на бедрените мускули и сухожилия и сухожилия в коленете.
10. Сложете авокадо в салатата си
Защо? Повишава приема на антиоксиданти.
Зеленчуците имат един недостатък: повечето от тях не съдържат никакви мазнини, а човешкият организъм се нуждае от тях. Според скорошно изследване, кръвните тестове показват, че добавянето на авокадо увеличава с до 5 пъти количеството приеман лутеин, със 7 пъти това на алфа-каротин и с впечатляващите 15 пъти бета-каротин.
11. Яжте сушени смокини
Защо? Повишават приема на антиоксиданти.
Сушените плодове са известни с това, че са богати на антиоксиданти, но някои от по-малко популярните видове са всъщност най-полезни. Смокините и сушените сини сливи имат най-високи показатели. Шепа сушени смокини (около 50 г) повишава антиоксидантните способности на организма - т.е. способностите да бъдат неутрализирани свободните радикали - с 9%. Това е повече от 2 пъти повече в сравнение с покачването им след чаша зелен чай.
12. Закусвайте плодова салата
Защо? Повишава приема на антиоксиданти.
Една смесена салата от портокали, ябълки, грозде и боровинки осигурява 5 пъти повече антиоксиданти, отколкото ако ядете тези плодове по отделно. Съставките, които да включите в плодовата салата, подредени според съдържанието на феноли (вещества, които понижават риска от хронични заболявания) са: червени боровинки, ябълки, червено грозде, ягоди, ананас, банани, праскови, портокали и круши.
13. Целувайте се със страст
Защо? Придава блясък на усмивката.
Неочакван ефект от целувките - според експертите те увеличават количеството слюнка с устата ви, а тя почиства зъбите от бактериите, причиняващи кариес. В краен случай приемлив заместител на целувката е дъвката без захар, но с ксилитол.
14. Усилете хладилника
Защо? Намалява количеството вредни микроорганизми в храната
Ако хладилникът е настроен на повече от 4 градуса, храната е в опасна зона - това е температурен диапазон, в който бактериите започват да се размножават Използвайте термометър, за да проверите колко точно е температурата.
15. Дръжте главата си изправена
Защо? Предотвратява главоболие.
Когато вратът е издаден напред, човек се налага да наведе глава, за да вижда добре. Това обаче усилва напрежението в основата на черепа и причинява главоболие.
16. Пийте зелен чай всеки ден
Защо? Поддържа ума остър.
Многобройни изследвания показват, че зеленият чай помага да се поддържа в норма холестерола и понижава риска от рак. Напитката също така има благотворно въздействие върху поддържането на когнитивните функции.
В Япония, където зеленият чай е всекидневие, допускат, че за действието му върху мозъчните функции може би има роля и социализацията - японците пият чай почти винаги в компания или на работа, но не се отрича и действието на съставките на самия чай. На тази напитка някои изследователи в страната отдават и малкото случаи на деменция, включително на болестта на Алцхаймер.
|