За хората, които го обичат с мляко

Печат
03 Февруари 2011

 Експертите съветват да добавим лимон, а не мляко към нашата чаша чай. Много проучвания показват, че чаят е дар за здравето на сърдечно-съдовата система, но ново изследване открива, че добавянето на мляко към любимата ни напитка унищожава неговите здравословни ефекти.

Виновник за това са група протеини в млякото, наречени казеини, които взаимодействат с чая.

Намаляват концентрацията на катехините - флавоноиди в чая, имащи протективен ефект срещу сърдечните заболявания. В Азия, където по-често се пие чай, сърдечно-съдовите заболявания са по-малко.

В Англия обаче не е така и вероятно това се дължи на навика на англичаните да добавят мляко към чая си. Изследователите откриват, че черният чай подобрява значително способността за разтегливост и отпускане на артериите.

При добавяне на мляко обаче се оказва, че този биологичен ефект на чая напълно изчезва. Ето защо експертите съветват: Ако пиете чая заради неговия здравословен ефект, не добавяйте мляко.

Учените установяват, че млякото не само блокира благотворните ефекти на чая върху кръвоносните съдове, то разрушава антиоксидантния и протективния му ефект срещу рака.