“Шоко стори” за 4000-те години на шоколада

Печат
08 Февруари 2010
Сред многобройните музеи на Париж вече има още един. Във френската столица на булевард “Бон нувел” отвори врати Музей на шоколада “Шоко стори” (Choko Story). Експозицията на музея разказва подробно за 4000-те години, през които хората обработват какаови зърна и създават различни видове шоколад. “Този продукт има огромно значение за човека. Историята на шоколада по своята продължителност отстъпва само на историята на хляба”, казват създателите на музея - съпрузите Ван Велде. Съпружеската двойка вече е открила други два музея на шоколада - в белгийския град Брюж и в чешката столица Прага.
Експонати разказват как ацтеките са обработвали плодовете и зърната на какаото. Един от първите европейци, опитали необичайната напитка от какаови зърна, е Ернан Кортес. Той пил непознатата напитка през 1519 г. на прием, организиран в негова чест от императора на ацтеките Монтесума. Христофор Колумб пък не харесал какаото - според него било горчиво.