Белите вина увреждат повече зъбите от червените

Печат
26 Октомври 2009
Белите вина увреждат повече зъбите от червените, установили германски учени.
Те открили, че белите вина като “Шардоне” и “Пино Гриджио” изтъняват емайла по-бързо от червените вина като “Мерло” и “Бордо”. Учените считат, че продължителната консумация на бяло вино разрушава защитния слой, в резултат на което зъбите става по-чувствителни към студено, топло и сладко.
Докато пиещите червено вино са наясно, че то може да остави грозни петна по зъбите, вредата от белите вина не е така известна.
Учени от университета “Йоханес Гутенбер” в Майнц, Германия, изследвал последиците от пиенето на осем червени и бели вина от Германия, Франция, Италия и Испания върху взет от зъбите на мъже и жени на възраст между 40 и 65 години емайл. Той престоял във вината 24 часа и след това бил анализиран под микроскоп. Престоялият в бяло вино емайл бил по-увреден от този в червените вина.
“В рамките на това изследване може да се предвиди, че честата консумация на бели вина може да причини сериозно увреждане на зъбите”, посочва един от авторите на изследването д-р Брита Вилершосен.