В Япония процентът на затлъстелите е едва 1.5% от населението. Това е една от причините страната да бъде на първо място в класацията на "Форбс” на най-здравословно хранещите се нации.
България отсъства от класацията, но по данни на нашето Министерство на здравеопазването 60% от българите над 18-годишна възраст са със свръхтегло, а 20% са със затлъстяване. Вижте и останалите в класацията. Данните за процент на затлъстяване са от СЗО и се отнасят за мъже.
Япония Процент затлъстели: 1.5% Средна продължителност на живота: 82 г. Японската кухня е хвалена заради широката употреба на кръстоцветни зеленчуци като зеле, броколи и къдраво зеле. Основните източници на протеин - рибата и соята, са добри храни за сърцето. Японците ядат и много комплексни въглехидрати под формата на тяхната юфка. Популярно схващане, което се спазва от някои японци, е, че човек трябва да яде, докато се почуства заситен само на 80%.
Сингапур Процент затлъстели: 1.8% Продължителност на живота: 82 г. Може да сте изненадани, че сингапурците, които ядат бял ориз по цял ден, всъщност имат една от най-здравословните диети. Освен въглехидратите от ориза, те ядат много зеленчуци и риба. Сингапурците ядат малко месо. Когато искат да се поглезят с нещо сладко, те ядат тропически плодове или плодови кремове с малко захар. Любимият им десерт е пудинг от манго.
Китай Процент затлъстели: 1.8% Продължителност на живота: 73 г. Китайската храна, която познаваме по света, всъщност няма много общо с това, което наистина ядат китайците. Две трети от ястията са зеленчуци, плодове, пълнозърнесто тесто или бобови култури. Въпреки че често пържат, най разпространеният начин за приготвяне на ястията е леко пържене с разбъркване и малко мазнина, както и готвене на пара.
Швеция Процент затлъстели: 11% Продължителност на живота: 81 г. Въпреки че е сравнително бедна на плодове и зеленчуци, северната държава се представя доста добре в здравословните класации. Диетата им е богата на млечни продукти, черен хляб, дребни плодове като боровинки и на риба. Най-вероятно помага и това, че шведите са луди по ските и крос-кънтрито. Тези трудни спортове се практикуват масово.
Франция Процент затлъстели: 6.6% Продължителност на живота: 81 г. Всички са чували за френския парадокс - французите обичат калорични храни като мазни сирена и шоколад, но не дебелеят толкова, колкото други нации. Това, според изследователи, се дължи основно на две неща - малките порции и фактът, че французите не си правят закуски между ястията. Освен това зеленчуците присъстват във всяко ядене, независимо какво е то. Французите ползват много масло, но начинът им на готвене е печене или задушаване.
Италия Процент затлъстели: 13% Продължителност на живота: 80 г. Традиционната италианска кухня не е точно това, което се сервира в италианските ресторанти по света - някаква паста, забъркана с много сирене и месо. Всъщност италианците ядат доста зеленчуци и варива. Пастата е популярна, макар че често тя е гарнитура, а не основно ястие. Готвят със зехтин, рядко пържат.
Испания Процент затлъстели: 16% Продължителност на живота: 80 г. Когато говорим за здравословна храна, едва ли се сещаме точно за Испания, но експертите хвалят испанците за диетата им, богата на фибри, и за добрите им навици - готвят със зехтин, ядат много зеленчуци и риба (предимно пъстърва), миди и скариди. Рядко пържат, предпочитат печено, задушено или съвсем леко пържене (соте).
Южна Корея Процент затлъстели: 10% Продължителност на живота: 79 г. В страната ядат много тофу и юфка. Известен деликатес е барбекюто. Но южнокорейците не го ядат често - те консумират едва 8 кг говеждо на година, спрямо 67 кг за средностатистически американец например.
Израел Процент затлъстели: 24% Продължителност на живота: 81 г. Израелците обичат и наблягат на някои здравословни храни като леща, патладжани и зехтин. Те използват много подправки и билки, обичат мента, хумус и сусам.
Гърция Процент затлъстели: 25% Продължителност на живота: 80 г. В днешно време гърците не са толкова стройни, колкото са били преди години. С наднормено тегло е над 60% от населението. Гръцката кухня обаче е една от най-изучаваните в света. В нея се набляга на ненаситените мазнини, пълнозърнест хляб, варива, зеленчуци и риба. Най-често на трапезата им ще видите сардини и зеленчуци като тиквички и чушки.
|