Неделя, 12 Юли 2020

Женското безплодие: различни проблеми, един и същ резултат

Печат Е-мейл
29 Октомври 2011

 Сред причините за женското безплодие при 39% от случаите на първо място стоят проблемите с узряването на яйцеклетката. Тези нарушения преди всичко са в резултат на неправилната работа на хормоните, контролиращи развитието на яйцеклетката, но понякога за това могат да са виновни и самите яйчници - например когато в резултат на възпаление или хормонални нарушения се появява киста.

На второ място (30%) са дефектите в маточните тръби. При безплодната жена те могат да бъдат запушени или увредени. До това могат да доведат спойките, появяващи се след операция в коремната кухина, възпалителни процеси в маточните тръби и матката, а също извънматочна бременност или аборти. Дефектите на маточните тръби много често предизвикват заболявания, предаващи се по полов път - гонорея, сифилис, хламидиоза и др.

Още една причина за безплодието са проблемите с канала на шийката на матката. При здравите жени той напълно е запълнен със слуз. Тя е необходима, за да могат сперматозоидите лесно да преодолеят шийката на матката и да се доберат до яйцеклетката. В случаите, когато тази слуз е малко или твърде лепкава, с нарушен химичен състав, сперматозоидите засядат по средата на пътя. Това обикновено се случва при полови инфекции, при нарушение на работата на слузообразуващата жлеза, при ерозия или възпаление на шийката на матката.

Друг проблем е сривът в имунната система на жената. В слузта на шийката на матката се появяват вещества, способни да повредят и дори да унищожат сперматозоидите.

Дефектите на матката също могат да предизвикат безплодие. Тези дефекти могат да се дължат на възпалителни процеси, доброкачествени ракови образувания и кисти.

Има още едно особено заболяване, което обикновено води до безплодие - ендометриозата. Клетките, разположени вътре в матката, започват да растат в яйчниците, маточните тръби, влагалището и органите на малкия таз, в резултат на което се появява безплодието.

Прочита: 2058

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.