Неделя, 12 Юли 2020

Поддържай форма с дишане, или тайната на бодифлекс

Печат Е-мейл
30 Март 2010

 Бодифлекс, или т. нар. дихателна гимнастика за отслабване, е практична, лесна и ефективна програма, която зарежда организма с енергия и бързо редуцира умората, а дълбокото дишане има изумителен ефект в планината.

Според редица специалисти дишането с участие на диафрагмата подобрява здравето и самочувствието, насища организма с кислород, значително увеличава обема на белите дробове, активизира обмяната на веществата и не на последно място - повишава съпротивителните сили на организма.

Още от древни времена хората са използвали дълбокото диафрагмено дишане, за да подобрят и поддържат своето здраве. Смята се, че днес съвременният човек диша повърхностно, използвайки едва 20% от своите бели дробове.

Идеята хрумнала на Грир Чайлдърс - американка, която нарича своята програма “нелекарствено чудо”.

Бодифлекс се базира на дихателни упражнения, които обогатяват организма с кислород, спомагайки същевременно за редуциране на килограмите и за по-лесно лечение на хронични заболявания.

Известна е и положителната роля на кислорода за протичащите в организма процеси: активно участва в процесите на метаболизъм, подобрява кръвообращението и храносмилането и намалява количеството на мазнините.

Редица учени поддържат тезата, че дихателните упражнения, съчетани със стречинг, са много по-ефективни от обичайните физически упражнения.

Бодифлекс - малко повече подробности

Тази методика е разработена на основата на дълбокото диафрагмено дишане, съчетано с разтягане и определени статични пози. При изпълнението им тялото се напряга, което води до повишена необходимост от силен приток на кръв.

При дълбоко дишане кислородът постъпва в кръвта, като активно повишава лимфния поток, “масажира” вътрешните органи и изгаря мазнините.

От друга страна, е известно, че правилното дишане е процес, който изисква участие и на диафрагмата, т.е. при този процес, освен гърдите, се движи и коремът.

Именно този тип дишане може да облекчи състоянието на безпокойство, превръщайки се в подходяща техника при различни нервно-психични натоварвания.

Техниката за изпълнение на дихателната гимнастика е следната:

- Необходимо е тялото да бъде в изправено положение, краката да бъдат разположени на ширината на раменете. След което тялото се навежда напред, ръцете се опират на краката, които са леко присвити в коленете.

- След това въздухът от белите дробове се издишва през устата, последвано от бързо и рязко вдишване през носа (пълни дробове).

- Със сила шумно се издишва всичкият въздух през устата.

- Дъхът се задържа и коремът силно се прибира за 8-10 секунди.

- Мускулите се отпускат и дълбоко се вдишва, като в комбинация с дихателните упражнения могат да бъдат изпълнявани и стречинг упражнения.

Регулярното изпълнение на дихателната гимнастика:

- подобрява паметта и повишава способностите за концентрация;

- оказва благотворен ефект върху зрението;

- спомага за по-доброто функциониране на сърдечносъдовата система;

- ускорява кръвообращението;

- оказва положителен ефект върху дейността на дихателната система, превръщайки се в подходящо средство за профилактика на астма, бронхит, алергии, вирусни инфекции;

- подобрява обмяната на веществата;

- нормализира функцията на червата;

- регулира дейността на отделителната система;

- повишава съпротивителните сили на организма;

- отличен метод за справяне със симптомите на стрес и депресия, тъй като повишава жизнения тонус, подобрява настроението и създава чувство за прилив на енергия в организма;

- добро помощно средство при хора, решили да откажат цигарите.

Според авторката на метода бодифлекс най-доброто време за изпълнение на гимнастиката е рано сутрин, след като сте станали от леглото.

Упражненията за разтягане могат да се изпълняват за всяка група мускули, като се започне от мускулите на шията и брадичката и се приключи с тези на корема и краката.

Трябва да се отбележи, че бодифлекс не е подходяща гимнастика по време на бременност, в следоперативен период и в период на обостряне на съществуващи хронични заболявания.

Също така авторката твърди, че хора, приемащи противозачатъчни таблетки, антидепресанти или  медикаменти, понижаващи обмяната на веществата, наблюдават по-късно ефекта от изпълнението на бодифлекс.

За да има наистина положителни резултати от гимнастиката, оказваща тонизиращо и лечебно въздействие върху целия организъм, е необходимо упражненията да се изпълняват всеки ден (поне по 15 минути), както и да са съчетани с добре балансирано хранене.

Прочита: 3075

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.