Събота, 07 Декември 2019

Само сън и секс в спалнята

Печат Е-мейл
08 Юли 2011

 Липсата на качествен сън оказва сериозно влияние върху бдителността и способността ни да се съсредоточаваме през деня. Още през 1960 г. изследване показва, че хората, които не получават достатъчно пълноценен сън, имат проблеми с паметта. Чрез сънищата мозъкът обработва и съхранява спомени, събития от изминалия ден.

С използване на високотехнологични средства, като функционален магнитен резонанс и позитронна емисионна томография, които позволяват на учените да наблюдават какво се случва в живия мозък, в последните години се разкрива много повече информация за значението на съня за паметта.

Тези изследвания показват, че по време на сън мозъкът консолидира първоначално "крехки" спомени, придобити по време на деня, и постепенно ги обработва за дългосрочно съхранение. В този процес съществена роля играе хипокампусът.

Според последните резултати от научни изследвания сънят благоприятства и подобрява способността на мозъка да запомня декларативна и процедурна информация. Декларативната памет отговаря за запомнянето на факти и смисъла на действията и събитията, а процедурната памет - когато знаем как трябва да действаме в непозната ситуация.

Хипокампусът отговаря за декларативните спомени, а различен регион на мозъка се занимава с обработката на процедурна информация. И това всъщност се случва по време на дълбок и продължителен сън.

Необходими са още научни изследвания, за да бъдат потвърдени тези резултати, но експертите са категорични, че получаването на качествен сън на регулярна основа е от съществено значение за добрата памет.

Размерът на съня, необходим за физическото и психическото ни здраве, е индивидуален за различните индивиди, но според специалистите адекватното време за сън е около 7 часа на нощ.

Ако имате трудности при заспиване или се събуждате нощем, има различни стъпки, които могат да се предприемат, за да си помогнете.

Но със сигурност сред препоръчителните не са прибягването до сънотворни лекарства или алкохол с цел по-бързо заспиване, тъй като използването им може да повлияе на съсредоточаването и производителността ви на следващия ден.

Ето и 4 кратки съвета за по-лесно заспиване и качествен сън, чрез които подобряваме умствената дейност и паметта:

1. Режим

Събуждайте се сутрин по едно и също време всеки ден. Опитайте се да избягвате изкушението да се успивате в почивните дни, за да не разваляте режима си. Не само че това прави по-трудно заспиването през нощта, но е възможно и получаването на главоболие, провокирано от смущенията в съня.

2. Тишина и спокойствие

В спалнята да е тихо и тъмно. Ако постоянното бръмчене на електрически вентилатор в стаята ви пречи да заспите или причината е друг дразнещ шум, използвайте тапи за уши.

3. Спалнята - само за сън и секс

Използвайте спалнята си само за сън и секс. Четенето, храненето, гледането на телевизия или разговарянето по телефона, докато сте в леглото, могат да попречат в съсредоточаването и настройката за заспиване.

4. Четене за заспиване

Ако не сте заспали 30 минути след лягане в леглото, станете и отидете в друга стая. Седнете спокойно, прочетете няколко страници от скучна книга или списание или гледайте телевизия в рамките на 20 минути. След това се върнете в леглото с нагласата да заспите. Повторете този процес, ако не ви се доспи.

Прочита: 1983

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на любовта

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.