Неделя, 09 Август 2020

Динозаврите изчезнали, защото...

Печат Е-мейл
23 Октомври 2009
Огромен астероид, разбил се край западното крайбрежие на Индия, а не на мексиканския полуостров Юкатан, е станал причина за масовото изчезване на динозаври преди 65 милиона години, съобщи “Сайънс дейли”. Индийският учен Шанкар Чатерджее, който работи в университета на Тексас, и колегите му са изследвали басейна Шива - обширна падина западно от Индия, богата на залежи от нефт и газ. Това е най-големият известен в света многопръстенов кратер с диаметър 40 километра.
“Ако сме прави, този кратер трябва да се е образувал след сблъсък с астероид с диаметър 40 километра”, казва Чатерджее. За сравнение - обектът, ударил полуостров Юкатан в Мексико, е бил с диаметър между 8 и 10 километра.
Авторите на настоящето изследване смятат, че падналият в Индия астероид е изпарил земната кора в точката на сблъсъка, оставяйки свръхгорещ материал от мантията да запълни празнината. Възможно е този сблъсък да е увеличил вулканичната дейност в района на близкото плато Декан.
Освен това е станал причина за отделянето на Сейшелските острови от индийската тектонска плоча.
Екипът от Тексаския университет ще пътува в края на годината до Индия, за да изследва скали от дъното на кратера в търсене на доказателства, че той наистина се е образувал след сблъсък с астероид.
Прочита: 2059

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.