Вторник, 11 Август 2020

10 факта как IQ влияе на живота ви

Печат Е-мейл
25 Ноември 2011

 Всички бихме искали коефициентът ни на интелигентност (IQ) да не е определящ фактор за успех в живота.

Щатските университетски преподаватели по психология Дейвид Хамбрик и Елизабет Майнз обаче наскоро публикуват материал в New York Times, където цитират няколко проучвания, резултатите от които показват, че вроденият талант, а не практиката, разделя добрите от великите.

Това е лоша новина за хората, които вярват, че със здрава работа се постигат успешни резултати. Никой не казва, че не е така, но просто това не може да се сравнява с безспорния интелект.

Оказва се, че много фактори в хода на нашия живот се отразяват на нашия IQ резултат и обратното - IQ резултатите ни могат да влияят сериозно на това как протича нашия живот. Ето и някои от тях:

Генът съставлява между 40 и 80% от нашето IQ

Въпреки влиянието на средата върху IQ-то, наследствеността играе по-голяма роля при определяне на цялостното IQ.

Влиянието на средата може да означава загуба или добавяне на няколко точки тук или там, но то бледнее в сравнение с това, с което човек се ражда.

Източник: Университет на Делауеър

Колкото по-високо IQ има човек, толкова по-вероятно е да има добър социален статус

Разбира се, едното не поражда другото. Смята се обаче, че IQ-то е силно свързано с образователния, професионалния, икономическия и социалния успех или провал. Трудно е да се каже както точно измерват IQ-то тестовете, освен "общата" интелигентност, но хората с високи резултати се радват на положително развитие при образованието и социалния им статус.

Източник: Университет на Делауеър

Джънк фууд за деца под три години може да доведе до по-ниско IQ

Деца, които са приемали джънк фууд преди тригодишна възраст, са показали по-ниски IQ резултати в сравнение с останалите, когато вече са достигнали възраст от 8 г. Хранителен режим с приемане на храни богати на витамини и минерали има точно обратния ефект.

Източник: National Post

Кърменето може да увеличи IQ-то на детето с между 3 и 8 точки

Освен контролните фактори на близостта на детето с майката по време на кърменето, децата, които са кърмени, имат с IQ с три до осем точки по-високо от техните връстници, които не.

Източник: Psychology Todaу

Лятната ваканция може да понижи IQ-то ви

Непосещаването на училище като цяло означава по-нисък IQ резултат. В Швеция, учениците, които напускат училище по-рано, са губели по 1.8 IQ точки за всяка пропусната година.

Проучване в Южна Африка показва, че за всяка забавена година от училище, IQ-то на детето пада с пет точки.

Отделни проучвания показват спад в IQ-то на учениците в края на годината след лятната ваканция.

Източник: Psychology Today

Хора с по-ниско от средното IQ (между 75 и 90) е по-вероятно да напуснат училище, да попаднат в затвора или да живеят в нищета.

Хората с резултат между 75 и 90 е 88 пъти по-вероятно да не завършат гимназия, седем пъти по-вероятно да попаднат в затвора и пет пъти по-вероятно да живеят в бедност в сравнение с тези с IQ над 110 точки.

Източник: Mega Foundation

За всяко увеличение в средното IQ на населението на дадена държава с 1 точка, БВП на глава от населението е бил с 229 долара по-голямо и може да нарасне с до 468 долара за всяка допълнителна точка

Резултатите от проучване в 90 държави показват, че "интелектът на хората, особено на най-умните 5%, е с голям принос за доброто състояние на икономиките на техните държави."

Трябва да се подчертае, че "умен" и "с високо IQ" не са синоними, но си струва да се отбележи, че това твърдение е подкрепено със солидни данни.

Източник: Psychological Science

Ако имате IQ най-малко 115 точки, можете да се справите с всяка работа

Хора с ниски и високи IQ резултати могат да работят почти всяка работа на почти всяко ниво. Ако имаш ниско IQ обаче става изключително трудно да се справяш добре с много сложна или променлива работна среда (като мениджмънт в неясни, променливи и непредсказуеми сфери). IQ от над 115 точки не поставя ограничения върху това с какво можете да се справите.

От друга страна, неквалифицираната работа не изисква високо IQ, тъй като трябва да се вземат само прости решения.

Източник: Университет на Делауеър

Когато имате по-високо IQ, сте по-уверени

Успелите хора в бизнеса, спорта и в живота като цяло могат да ви кажат, че увереността е половината битка.

Тези, които вярват, че са умни и имат "доказателство" за това, ще дават всичко от себе си, за да оправдаят тези очаквания. Тези, които не са, може да бъдат преследвани от ниския си резултат и да бъдат убедени, че са обречени на посредствен живот. Ако вярвате в нещо, можете да го постигнете (или както е в този случай - да не го постигнете).

Прочита: 2128

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.