Сряда, 23 Септември 2020

Любопитни факти за растенията

Печат Е-мейл
16 Май 2011

 Сухоземните растения са се появили на земята преди повече от 310 милиона години. Като първи обитатели на сушата се сочат пинията и хорнеята, високи от 20 до 40 сантиметра.

Кореновата система на някои растения достига до 600 километра.

Най-дебелите дървета в света са мамонтовото дърво и баобабът. Най-големите имат дебелина около 12-14 метра в диаметър.

Най-високите дървета в света са евкалиптите и мамонтовото дърво /секвоята/. Те достигат на височина до около 120-150 метра.

За най-малкото дърво в света се смята върбата-джудже. То достига височина 5-10 см и дебелина 1-2 см. Расте на север в тундрата.

Най-светлолюбиви дървесни видове са лиственицата, брезата, трепетликата, ясенът, белият бор и др.

Най-сенкоиздръжливи - смърчът, елата, букът и др.

Най-топлолюбиви дървесни видове са кестенът, дъбът, ясенът, черният бор.

Най-едрите цветове на земята са цветовете на паразитното растение Рафлезия Арнолди. Те са по-големи от един метър в диаметър. Това растение е без стъбло и без листа.

Най-големи листа притежават палмата Рафия на Макареновите острови, както и амазонската бамбукова палма (R. taedigera) от Южна Америка и Африка - листата достигат до 20 м дължина

Най-дребноцветното растение е волфията. Цветът и е по-малък от главичката на карфица.

Най-тежка е дървесината на бакаута, или както го наричат още - поково дърво. Относителното му тегло е 1.23 г/куб.см.

Най-лека е дървесината на дървото балза - 0.12 г/куб.см относително тегло. От дървесината на това дърво изследователят Тур Хейердал е направил сала си, с който преплувал 8000 километра по Тихия океан.

Най-благоуханно е сандаловото дърво.

Най-голямо водно растение е Виктория регия. Листата му достигат до 2 метра в диаметър и са толкова здрави, че децата могат да ги използват за лодки.

Родината на фикуса, който за нас е също стайно растение, са горите на Индия. Там той е огромно дърво, с гора от въздушни корени, които поддържат могъщите му клони. В стъблото му се съдържа каучук.

Кактусите са най-топлоустойчивите и сухоустойчиви растения на земята. Тъканите им понасят нагряване 62 градуса С, без да се повредят. Те нямат листа, за да се преборят със сушата, през дъждовните дни натрупват вода в стъблата си.

В Северозападно Мексико расте дърво-гимнастик. В началото на растежа си то наподобява по форма пъпеш. След това започва да расте бързо и заприличва на огромен морков, обърнат с острото нагоре. По-късно горната му част се обръща надолу, достига земята, заравя се в нея и образува арка.

Филодендронът се отглежда у нас като стайно растение. В родината си Бразилия то е лиана, която обвива стъблата на огромните тропически дървета.

Праотечеството на портокала са земите южно от Хималаите. Сега той се отглежда в топлите области на Азия, Африка, Америка и Европа.

Родината на хлебното дърво са Филипинските острови. Плодовете му са големи колкото човешка глава. Съдържат много масло, захар и др. Само 2-3 дървета могат да изхранят едно семейство в продължение на няколко години.

По Средиземноморието расте вечнозеленият корков дъб, от който се добива корк.

Дървото Псилотека електрика, което вирее в Индия, съдържа електричество. Ако човек се докосне до него, получава електрически удар.

Северна Америка е родина на "омагьосаното дърво". Нощно време то свети, понеже съдържа фосфор, който извлича от почвата.

Дървото шапаро почти не гори.

Най-опасното дърво се намира на Малайския архипелаг. Нарича се антиарис. То отделя летливи вещества, които съдържат отровата антиарин. Когато се вдишва, тя спира действието на сърцето. За добив на смола от това дърво в миналото са изпращали осъдените на смърт. По външния си вид прилича на нашата топола.

Най-древният дървесен вид, запазен и до днес, е дървото гинко билоба. Появява се на Земята преди около 220-270 милиона години.

Прочита: 2323

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.