Сряда, 23 Септември 2020

Земята не е сфера, а безформен картоф

Печат Е-мейл
10 Април 2011

 Сателит с прецизна апаратура, обикалящ около земята, достави данни, според които нашата планета не е леко приплесната сфера, както се приемаше досега, а по-скоро има формата на несиметричен картоф, съобщи "Ню сайънтист". След близо година гравитационни измервания спътникът " Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer" (GOCE) състави карта на формата на геоида - формата на земната повърхност, ако е изцяло покрита с вода и само под гравитационното влияние.

Резултатът не е правилна сфера, защото васата на планетата не е рамномерно разпределена в мантията. Различните части упражняват различно гравитационно изтегляне върху океана, така че на някои места (означени на картата със синьо) морското равнище е малко по-ниско от очекваното. На други места (в червено) то е по-високо.

Визуализацията показва "истинското" състояние на морското ниво, без влиянието на приливите и ветровете. Според учения от проекта Роджър Хаагманс влиянието на ветровете върху океана може да се обясни чрез следния прост модел: ако имаме вана и сложим в единия й край вентилатор, водата ще се "натрупа" към противоположния край. Ако изключим вентилатора, тя ще се разпредели равномерно и ще има ново ниво под влияние на гравитацията. Новата карта на геоида ще бъде много полезна при изучавани на динамиката на циркулацията в океаните, динамиката на ледовете, промените в морското ниво и земетресенията.

"Искаме да имаме система за описване на океанските течения, на начина по който всички течения се вписват в цялостната картина, защото те транспортират топлина и влияят на климата - каза Хаагманс - когато имаме повече данни, можем да изградим по-точен финален модил и да картографираме и най-малките течения". Изстрелян през 2009 година, 5-метровият GOCE разполага с 6 чувствителни акселерометъра. Това позволява гравитацията да бъде измервана с огромна прецизност, докато сателитът обикаля Земята на височина 255 километра. той има достатъчно гориво, за да продължи да работи до края на 2012 година.

Прочита: 2902

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.