Вторник, 18 Юни 2019

50-годишен робот проходи отново

Печат Е-мейл
26 Ноември 2010

 Той е изграден от останките на злополучно приземил се бомбардировач от Втората световна война

Това е Джордж. Той е 180-сантиментров робот, който е ръчно изработен от британеца Тони Сейл през 1950 г. Прилича на тенекиения човек от "Магьосникът от Оз", но е направен от алуминия на бомбардировач от Втората световна война.

Джордж може да ходи и бива направляван с дистанционно от създателя си. Тони Сейл е бил член на Кралските военно въздушни сили, но любовта му към роботиката е започнала още когато е бил на 12. Тогава е била създадена първата версия на Джорж. С годините моделът се усъвършенствал, докато не се превърнал в металния гигант, който е в момента.

При пускането му медиите на Острова полудяват и поставят симпатичния робот във всякакви ситуации - от домакински помощник, до войн на бойното поле.

Но след 15-те му минути слава Джордж е оставен да прашасва в гаража на Сейл. Досега.

През годините пенсионерът развил странно хоби - да реставрира технологии от времето на Втората световна. През последните 16-години той се занимавал с реставрирането на компютъра "Колос", който се занимавал с дешифрирането на нацистките кодирани съобщения.

След като завършил грандиозния си проект, той решил да види в какво състояние е Джордж. Оказало се, че с подмяна на батериите и малко машинно масло роботът бил като нов, а възрастта му въобще не личала.

Джордж ще бъде изложен в Музея за компютри в Бъкингамшир, Англия, където ще прави компания на компютъра "Колос".

Прочита: 1009

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.