Понеделник, 25 Януари 2021

Най-много се пие в Европа

Печат Е-мейл
23 Април 2010

 Европа продължава да е на първо място в света по употреба на алкохол. Това сочи ново изследване на “Евробарометър”.

Средно 70% от европейците казват за себе си, че пият алкохолни напитки. В България този процент е 73. Най-много въздържатели има в Португалия - 42%, Италия - 39%, и Унгария - 36%. Най-малко - в Дания, Швеция и Холандия - по 7, 10 и 12% от населението.

Според изследването най-много пиещи има сред самонаетите и мениджърите, най-малко - сред пенсионерите и студентите. Най-много от хората, които консумират алкохол, твърдят, че пият веднъж или два пъти в седмицата. 14% от всички анкетирани обаче са заявили, че пият всеки ден.

Авторите на изследването определят като особено тревожна тенденцията да пият деца под 15-годишна възраст, а младежите да си позволяват злоупотреба с алкохол.

Според обобщени данни от последните години Европа е на първо място в света по заболявания и други увреждания в резултат на консумацията на алкохолни напитки. 195 000 души годишно умират от болести, злополуки или наранявания, причинени от алкохола.

Икономическите щети за ЕС от катастрофи, трудови и битови злополуки, заболеваемост и смъртност в резултат на употребата му достигат 125 млрд. евро годишно.

Прочита: 1135

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.