Сряда, 23 Септември 2020

Как да кажем НЕ на гнева

Печат Е-мейл
04 Август 2011

 Няма човек, който в една или друга ситуация не е изпадал в състояние, в което трудно контролира емоциите си. В голяма част от случаите става дума за стресови събития, за прекалено емоционални моменти или хормонални изменения.

Гневът е естествена реакция, която се появява, когато се почувстваме обидени, наранени, отритнати, излъгани.

Неприятното обаче е, че ситуациите, в които даваме свобода на гнева си, могат да ни костват много - както в здравословен, така и в социален план, поради което е необходимо да ги поставим в определена граница.

Когато се гневим, цялото ни тяло се изпълва с агресия. Мозъкът реагира също агресивно, което повишава адреналина и кръвното налягане, ускорява сърцебиенето.

Най-честите здравословни проблеми, до които поддаването на гнева води, са различни сърдечни заболявания, хронични болки в долната част на гърба, проблеми със стомаха, неспокоен сън, депресия, суицидни помисли.

За да не се стига до подобни ситуации, е необходимо да се научим ефективно да управляваме гнева и да дадем преимущество на положителните емоции за сметка на негативните. Затова ви предлагаме няколко изпитани методи за туширане на яростта и агресията:

- седнете удобно и повторете на глас няколко пъти думите "спокойствие", "почивка", "релакс";

- останете прави и със затворени очи вдишвайте и издишвайте няколко пъти. Дълбокото вдишване ви гарантира спокойствие и обещава, че ще си възвърнете самообладанието и ще прогоните напрежението;

- бавно изпънете ръцете и краката си, като по този начин освободите натрупаното физическо напрежение;

- медитирайте - медитацията е един от изпитаните методи за прогонване на гнева;

- мислете за щастливи мигове, забравете всичко отрицателно или неприятно и се отдайте изцяло на положителни емоции;

- осмислете причината за яда и си изяснете има ли наистина смисъл да се натоварвате и колко по-добре щеше да е, ако бяхте спокойни.

Кажете "не" на гнева, защото той отнема много!

Прочита: 1792

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.