Понеделник, 10 Август 2020

Как ще почиваме след 20 години

Печат Е-мейл
13 Юни 2010

Самолетите на бъдещетоБъдещето винаги започва от днес и първообразът на това, което кроят дизайнери и инженери за бъдещето, вече съществува. Да се опитаме да се пренесем в бъдещето след 20 години и да си представим как ще изглежда туризмът тогава.

Влак вместо самолет

Скоростни влакове, които преодоляват 500-800 км/ч, ще станат норма и вместо със самолет, с тях ще пътуваме по европейския континент. И сега във Франция "летят" TGV (Train - Grande Vitesse- високоскоростен влак) с рекордната скорост от 574 км/ч. Малко зад тях остават японските локомотиви, развиващи 443 км/ч. А 300 км/ч вече не е монопол само на супербързите французи, но и обичайна скорост за германските ICE (Inter City Express).

Плаващи градове вместо лайнери

Круизният туризъм изживява разцвета си в наши дни и туристически лайнери, които по нищо не се различават от луксозни хотели, браздят океана. Най-големият сред тях вече прилича на малък град за 4375 жители (без персонала). Liberty of the Seas разполага с 15 палуби, 21 басейна, търговски центрове, аквапарк, голф игрище, баскетболно игрище и 10 разкошни каюти - мезонети с прозорци от всички страни, през които да се наслаждавате на морската шир.

Изкуствени острови

Когато си спомните за хотелите и вилите на Палмовия остров в Дубай или за 400-хектаровия остров Перла в Катар с три яхтени пристанища, множество луксозни вили и небостъргачи, струва ли ви се невъзможно в бъдеще подобни да изникнат във всички морета и океани?

Икономическата капсула вместо хостели

Едновременно с разкошните хотели за отдих, в гъстонаселените мегаполиси ще възникват все повече икономически хотели - капсули за тези, които не искат да плащат много, за да пренощуват.

Сега такива има в Япония, но в Европа също започва строителството им. Наскоро такъв хотел беше направен на московското летище Шереметиево.

Класическата стая-капсула в Страната на изгряващото слънце заема около 2 кв. м и включва класическо легло с всичко необходимо, а на тавана е монтирано осветление и телевизор. Наблизо има баня с душ и специална камера за съхраняване на по-голям багаж.

Самолетите на бъдещето

Още сега виждаме тенденцията бизнес класата в самолетите да става все по-луксозна, а икономическата да се опростява. Първообраз на самолета на бъдещето е огромният Airbus-380, който от няколко години вози пътници на далечни разстояния. Неговата бизнес класа разполага с пълноценни каюти-спални, а в бъдеще към тях най-вероятно ще се появят сауни, фитнеси, галерии, защо не и басейн.

Обратно - икономическата класа все повече прилича на обикновен автобус, с който евтино да пропътувате необходимото разстояние. Тук първенец е сякаш Ryanair, които изключиха всички бордови услуги от цената на билета и се опитват да научат хората да летят прави, стегнати с колани като на атракцион. Вероятно времената на блъсканицата като в "Петия елемент" не са далече.

Пенсионерски туризъм

Човечеството старее и предвидливите страни като Испания вече се ориентират към т.нар. туризъм за възрастни. Наистина засега това означава основно по-ниски цени. Също така хотелите от този тип не предвиждат дискотека и нощен бар и в бъдеще вероятно ще предлагат терапевтични и медицински услуги и ще пригаждат удоволствия като гмуркането за възрастни.

Прочита: 1219

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.