Петък, 10 Юли 2020

Митовете за нашия мозък

Печат Е-мейл
09 Юни 2010

 Какво знаем за нашия мозък? Наричат го "сивото вещество", благодарение на него можем да мислим. Какво казват за него - казват, че хората използват едва 10% от способностите му, а от размера му зависи пряко и интелектът. Прозяването му помага да се пробуди, а някои храни го стимулирт да работи по-добре. Много от неговата дейност си е загадка и днес.

 

Още се смята, че възможностите на човешкия мозък са безкрайни. Но не всичко от казаното дотук е истина. Вижте някои от известните митове за мозъка.

За размера и качеството

Колкото повече (тежест) мозък, толкова е по-умен неговият притежател. В интерес на истината тук трябва да кажем, че този мит е развенчан преди много време. Въпреки това мнозинството предпочита да си затваря очите пред истината и да вярва в това, което не съществува. За развенчаването на мита за "големината и по-умния" трябва само да се приведе следният факт, че мозъкът на кита е пет пъти по-тежък от човешкия.

Известно е още, че на способностите на знаменития учен Кювие отговаря мозък с маса 2 кг, а при Конан Дойл тежестта на мозъка достига едва 800 грама. Но можем ли да кажем, че единият е бил по-умен, а вторият не толкова? Истината е, че размерът на "сивото вещество" не влияе особено на интелектуалните способности на човек.

Моцарт повишава IQ

Митът за това се появи през 1993 г., когато Дон Кемпъл публикува резултатите от свое изследване. Според данните студентите се справят по-добре с контролните, ако послушат 10-ина минути Моцарт. В някои медии студентите са заменени с малки деца. Впоследствие се оказва, че няма никакви преки доказателства за влиянието на класическата музика върху интелектуалните способности на човек. Истина е, че класическата музика може да ни успокои и разтовари, така че неслучайно бива препоръчвана на бременни жени. А и в края на краищата защо не привикнем детето към красивото още от първите години"

Само 10%

Това е една от най-разпространените заблуди. Смята се, че хората обикновено използват до 10% от потенциала на мозъка си. Разбираемо е защо хората искат да вярват на подобно нещо. Много по-приятно е да си мислим, че разполагаш със скрити запаси, които някога човек да може да усвои, за да мести със силата на мисълта си предмети от едно място на друго. А защо не и да развие телепатия?

Заблудата идва оттам, когато психологът-философ Уилям Джеймс казал, че хората използват една малка част от дадените им умствени способности и душевни ресурси. Той говори съвсем общо и едва ли е смятал, че тази фраза ще се възприеме буквално. Тук може да се каже, че много учени от това време са посочили грешката.

Изследвания показват, че за изпълнението на всякаква задача се задействат различни раздели на мозъка. Така например за писането на каквото и да е е нужно да се активизира участъкът, който отговаря за зрението, координацията, усещането, мускулната дейност и планирането.

Сивият цвят

Колко пъти сме чували в живота си следната фраза: "Размърдай си сивото вещество". На практика това упражнение е трудно постижимо. Подобен цвят имат само клетките на мъртвия мозък. Тоест сив мозък = мъртъв мозък. Да отбележим, че специалистите използват термина "сиво вещество" при аутопсия и препариране на съдържанието в черепната кутия.

Истинският цвят на живия мозък е по-скоро червеният (розово). Така че по-правилно е да се казва: "Размърдай си червеното вещество"...

Физик или поет

Твърди се, че мозъкът на едни е по-скоро "технически", а за други "по-лиричен". Става дума за склонността на човек към точни или хуманитарни науки. Факт е, че на един върви по-лесно литературата, а на друг математиката. Някой може да съчини превъзходна проза, но без да си има и грам представа от интеграли. Но това по-скоро е резултат от избора на посоката за развитие.

Не една известна личност е била талантлива в много сфери - Леонардо да Винчи, Михаил Ломоносов, Дмитрий Менделеев. Има и други, на които не им се отдава нито едното, нито другото.

Пиенето убива мозъка

Смята се, че алкохолът разрушава мозъчните клетки и е редно да се каже, че ако се вгледаме в някои хора, това сякаш е истина. Но трябва ли да се притеснява онзи, който обича да си отдъхва в почивните дни със силно питие? Истина е, че алкохолът влияе негативно на общата мозъчна дейност. Той стимулира изработването на хормона допамин и серотонин, отговарящи за чувството на еуфория, и тези същите правят човека зависим. И при регулярната (или поне много честа) употреба на спиртни напитки обикновената доза не е достатъчна за постигане на желаното състояние.

Все пак алкохолът не влияе пряко върху мозъчната структура и не може да разрушава мозъчни клетки.

Постоянната смърт на клетки

Този мит е свързан с разрухата на нашия мозък. Много вярват, че клетките на главния мозък умират постоянно и нищо не може да ги възстанови. Всъщност, макар клетките да умират, мозъкът може да произведе нови. Нещо повече. При увреждане на обширна област от главния мозък той може да възстанови почти напълно унищожената част.

С възрастта става все по-зле

Смята се, че колкото човек е по-стар, толкова по-лошо работи и мозъкът му. Често сме свидетели как при хора на преклонна възраст се забавя мисловният процес, влошава се паметта, в някои случаи е съпроводено и със слабоумие. Много са възрастните, които забравят след пет минути къде са си оставили очилата, помнят кристално спомени от детството. Някои хора съхраняват бистрия си ум до дълбоки старини. От голямо значение за функцията на мозъка ви на старини зависи начинът ви на живот днес. За съжаление трябва да се признае, че при силни сътресения разумът може да ни се замъгли. Но това е въпрос на индивидуални случаи. В запазването на нормалната функция на мозъка на старини помагат работният и хранителен режим, добре е да се яде риба, свежи плодове и зеленчуци. Не оставяйте мозъка си без работа и той ще ви е благодарен.

Цветът на косата и ума

Вицовете за блондинките са известни на всички, още повече че славата им не избледнява, което кара мнозина да се съмняват в интелекта на русокосите дами. Въпреки многото противоположни доказателства не е сложно да си обясним откъде произтича заблудата. От обаятелните девици и таблоидите, които разпространяват изказванията им, които често надхвърлят границите на разумното. Младите девойки си мислят - модерно е, боядисват косите си и не е редно да блестиш с мозъка си.

НО! Няма нито едно научно доказателство, че цветът на косата е обвързан по някакъв начин с IQ-то.

Прочита: 1943

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.