Петък, 10 Юли 2020

Принц Алуалид бин Талал добави $2 млрд. към състоянието си в кризисната 2010 г.

Печат Е-мейл
21 Декември 2010

Принц Алуалид бин ТалалЗа седма поредна година принц Алуалид бин Талал беше определен за най-богатия арабски бизнесмен от списание Arabian Business, след като през тази година е добавил над 2 млрд. долара към състоянието си.

Активите на Алуалид се оценяват на 20.4 млрд. долара според класацията на 50-те най-богати араби на списанието. От изданието добавят, че сумата е била потвърдена от офиса на саудитския принц в Рияд. Arabian Business оценяваше богатството на Алуалид на 18 млрд. долара през миналата година.

Петдесет и пет годишният Алуалид преструктурира Kingdom Holding Co. и инвестира 500 млн. долара първичното публично предлагане на General Motors Co през ноември. Базираната в Рияд Kingdom Holding, която е 95% собственост на принц Алуалид, вчера обяви, че ще плати първия си годишен дивидент, откакто излезе на Саудитската фондова борса преди повече от три години.

Алуалид запазва първото си място пред саудитския шейх Мохамед бин Иса ал Джабер, който въпреки че увеличава състоянието си от 9.7 на 12 млрд. долара през последната година, отново остава втори.

Шестима от 10-те най-богати араби през тази година са от Саудитска Арабия, която е най-голямата икономика в Близкия изток според класацията Arabian Business. В тазгодишната класация също така влизат 24 нови бизнесмени, като само пет от тях не са саудитци.

Саудитската фамилия Олаян, чийто основен бизнес са банките и финансите, в момента заема третото място, в сравнение с осмата позиция година по-рано. Състоянието на фамилията възлиза на 11.9 млрд. долара.

Саудитският енергиен магнат Мохамед ал Амуди запазва четвъртото си място в класацията с лично състояние в размер на 10 млрд. долара, изпреварвайки саудитската фамилия Бин Ладен, която се занимава основно със строителство и промишлена дейност и разполага с 9.8 млрд. долара.

Най-високо класираният арабски богаташ, който не е от Саудитска Арабия, е кувейтецът Насер ал Карафи. Той отстъпва с три места в класацията в сравнение с миналата година, падайки до шестото място с лично състояние в размер на 8.2 млрд. долара. Ал Карафи оглавява конгломерат, занимаващ се с имоти и търговия на дребно.

Седмата позиция е за палестинския строителен и промишлен магнат Саид Кури, който се изкачва в класацията в сравнение със заеманото десето място година по-рано. Неговото богатство е оценено на 7 млрд. долара.

Веднага след него се нарежда саудитската фамилия Бугшан, която през тази година дебютира в класацията. Част от бизнеса на фамилията включва търговия с автомобили, недвижими имоти и електроника. Тяхното състояние също е около 7 млрд. долара.

Фамилията Ел Гураир от Обединени арабски емирства отстъпва с три позиции в сравнение с 2009 г. до деветото място. Нейният основен бизнес са банките и финансите, а състоянието на фамилията се оценява на 6.52 млрд. долара.

Кувейтската фамилия Алшая, която се занимава основно с търговия на дребно, увеличава състоянието си до 6.5 млрд. долара през 2010 г., в сравнение с 5 млрд. долара година по-рано, и вече заема 10-ото място в класацията, придвижвайки се с две позиции напред.

Общото състояние на 50-те най-богати араби възлиза на около 245 млрд. долара през 2010 г., или с 18% повече в сравнение с 207 млрд. долара година по-рано.

Саудитска Арабия доминира в класацията, като нейни поданици заемат общо 32 позиции в нея и имат общо състояние в размер на 169.7 млрд. долара. След нея се нарежда с Кувейт с четирима представители, чието богатство възлиза общо на 22.1 млрд. долара.

Обединените арабски емирства също имат четирима представители, чието състояние се оценява общо на 20.2 млрд. долара.

Прочита: 2964

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересно от света

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.