Неделя, 17 Ноември 2019

Инфаркт грози Бойко Борисов

Печат Е-мейл
02 Февруари 2011

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов сподели публично, че има исхемична болест на сърцето, известна още като гръдна жаба или стенокардия. Освен министър-председателя, и певицата Грета Ганчева също страда от гръдна жаба, призна самата тя преди време. Тя разбрала за болестта си по-миналото лято, когато навръх рождения си ден 15 юли получила криза и лежала в болница.

Изпълнителката на "Балалайка" всеки ден пие хапчета заради стенокардията и вероятно така ще бъде, докато е жива. Актьорът Вихър Стойчев също страда от "премиерската болест" - гръдна жаба, както и от високо кръвно налягане.

"И аз имам исхемична болест на сърцето. Докторите казват - не ходи на сауна и не тичай толкова, но аз си го правя. Всеки, който има високо кръвно, има исхемична болест", призна премиерът Бойко Борисов.

3аболяването се проявява най-често при мъже между 40 и 60 години и се характеризира с леки пробождания в сърдечната област, разкриват медици. Исхемичната болест на сърцето представлява увреждане на сърдечния мускул в резултат на недостатъчното му снабдяване с кислород. Най-честата и важна причина за намаленото кръвоснабдяване на сърцето е атеросклерозата. Тя води до стесняване на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към сърцето.

Най-често стенокардията се провокира от студ, влага, вятър, газирани напитки, емоционален стрес. Главният признак е стенокардната болка, предизвикана от кислороден недоимък в сърдечния мускул. Болката е в сърдечната област, зад гръдната кост, като често се пренася в лявото рамо, лявата плешка, лявата ръка или е по целия гръден кош. Понякога тя има притискащ и парещ характер. При раздвижване се усилва. Пристъпът продължава до 12-15 минути и бавно преминава, като рядко е придружен от гадене и повръщане. Рисковите фактори за развитие на исхемична болест на сърцето са стресът, повишеното съдържание на холестерол в кръвта, артериалната хипертония (високо кръвно), пушенето, наднормено тегло, обездвижването, захарен диабет. Затова е важно да се премахнат изброените рискови фактори или други заболявания, казват лекарите. Исхемичната болест е опасна, тъй като води до сериозни усложнения като сърдечна недостатъчност, аритмия и инфаркт. Все пак при добра и редовно прилагана лекарствена терапия прогнозата на докторите е оптимистична.

източник: Шоу

Прочита: 5518

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ политиците като звезди

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.