Сряда, 13 Ноември 2019

Ще оцелее ли Първанов?

Печат Е-мейл
11 Март 2010

Дянков и ПървановТежки дни се задават за президента Георги Първанов. Досега войната му с управляващите от ГЕРБ бе повече размяна на остри думи, но занапред в битката ще се хвърлят всички средства.

В сряда изпълнителният комитет на ПП ГЕРБ препоръча на парламентарната си група да внесе искане в Народното събрание за стартиране на процедура по импийчмънт на държавния глава. Поводът за тази крайна мярка бе гафът, който Първанов направи със записването и публикуването на стенограма от разговора му с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Според лидера на ДСБ Иван Костов президентът е извършил тежко нарушение на Конституцията, записвайки и публикувайки разговор без съгласието на български гражданин. „Това е недопустима манипулация. Думите ми на възпитан човек са малко", възмутен е бившият премиер. Той е един от онези, които биха гласували с две ръце за свалянето на Първанов. Каква е предисторията на скандала? Симеон Дянков гостува в шоуто на Иван и Андрей и опосумите го питат: „Млад милиардер ли е президентът?". „Определено не е млад", отвръща вицето. "Значи е милиардер?", продължават да настояват тв водещите. Реално погледнато скандала го забъркват те. И се започна...

Вбесен, Първанов иска оставката на финансовия министър, задето му бил накърнил авторитета.

По-късно като един възпитан човек, получил образованието си в чужбина, Дянков отива на крака при държавния глава, за да изясни недоразумението. Вместо до уточняване на позициите и примирие обаче срещата води до грандиозен скандал. Първанов атакува яростно и финансовия министър, и правителството. На всичкото отгоре по-късно се оказва, че разговорът му с Дянков е бил тайно записван, за да може след това да бъде публикуван с цел пропаганда и агитация и да донесе дивиденти. Дивидентите - ясно за кого.

Да, но Конституцията на България категорично казва, че никой не може да бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие. Излиза,че с публикуването на стенограмата Първанов е нарушил основния закон. От президентството се оправдават, че било практика срещите на държавния глава да се записват. Кога и по какъв начин обаче е решено и регламентирано това, логично питат от ГЕРБ. Информирана ли е обществеността за тази практика и защо едва сега, в края на втория мандат на Георги Първанов тя се огласява публично? Ако официалните разговори на президента се записват винаги, то иска ли се разрешение от участниците в тях? Колко от хората, посетили кабинета на върховния главнокомандващ, са били наясно, че съществуват записи на техните изявления и споделени мнения?

Ясно е, че когато парламентарната група на управляващите внесе искането си за стартиране на процедура по импийчмънт, то ще бъде подкрепено от Синята коалиция и „Атака". Ще има дебат и гласуване, при което обаче няма да бъдат събрани необходимите 161 гласа за процедурата. Просто подкрепящите правителството на Бойко Борисов депутати са по-малко от тази бройка. При всички положения обаче обсъжданията в пленарната зала ще нанесат тежък удар върху авторитета на президента. Току виж депутатите го призовали да покаже и стенограмите от всички негови разговори. Накрая ще излезе, че парламентът не е успял да стартира процедурата за импийчмънт, но пък е гласувал своеобразен вот на не доверие на държавния глава.

източник: Уикенд

Прочита: 2027

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ политиците като звезди

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.